For de som jobber med valg i kommunene og fylkeskommunene, starter valgåret lenge før partienes valgkamp. Allerede høsten før valget er de så smått i gang, og fra nyttår er planlegging og gjennomføring godt i gang slik at valgenegjennomføres på en sikker og korrekt måte med høy tillit i befolkningen.
Opplæring og veiledning av nye og erfarne valgansvarlige
Kommunene og fylkeskommunene gjennomfører valg hvert andre år. I løpet av denne tiden kan personell ha blitt skiftet ut, eller regelverket kan ha endret seg. Valgansvarlige i kommunene og fylkeskommunene deltar derfor på opplæring i regi av Valgdirektoratet, hvor de blir oppdatert på eventuelle endringer siden sist. I tillegg får de opplæring i regelverk, rutiner og bruk av valgadministrasjonssystemet EVA. Fokuset på opplæringen er en korrekt og sikker valggjennomføring, og hvordan kommunene og fylkeskommunene skal gjennomføre dette i praksis.
Valgdirektoratet tilbyr veiledning for kommunene og fylkeskommunene i deres valggjennomføring. Veiledning skjer via direktoratets nettside for valgmedarbeidere, tilgjengelig brukerstøtte og konkrete veiledere for sikkerhet i valggjennomføringen. De nevnte veilederne er konkrete tiltak som kommunene og fylkeskommunene anbefaler å følge for å sikre at EVA-applikasjonene og fysisk utstyr håndteres på en sikker måte.
Avdekke og redusere risikoer
Et viktig arbeid i kommunene og fylkeskommunene er å identifisere eventuelle risikoer som kan oppstå under valggjennomføringen. Kommunene og fylkeskommunene er omfattet av en beredskapsplikt, og arbeider derfor aktivt med ROS-arbeid. Valgdirektoratet tilbyr ROS-maler for valggjennomføring og oppfordrer valgansvarlige til å samarbeide med beredskapsansvarlig i sin kommune eller fylkeskommune for å sikre at risikoer ved valggjennomføringen identifiseres og imøtegås på en hensiktsmessig og god måte.
Prøvevalgene – generalprøvene for valggjennomføring i kommunene
Valgdagen er den store eksamensdagen for alle kommuner. For at de skal få muligheten til å gjennomføre en generalprøve, arrangerer Valgdirektoratet såkalte «prøvevalg», ett på forsommeren og ett på sensommeren. Prøvevalgene gir kommunene og fylkeskommunene muligheter for å teste elementer i sin valggjennomføring som de ønsker å øve på i forkant. Dette er også en mulighet for kommunene og fylkeskommunene til å finne ut om det er noen områder ved valggjennomføringen de må øve mer på, eller om de her helt klare for å gjennomføre valgene på en sikker og korrekt måte med høy tillit i befolkningen.